Dodik: RS želi ruski plin i priključenje na "Turski tok"

Bosna i Hercegovina, a posebno Republika Srpska, zainteresirane su za ruski plin i priključenje projektu plinovoda ''Turski tok'', izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Uoči posjete Petrburškom međunarodnom ekonomskom forumu, Dodik je za rusku agenciju Gazeta rekao kako je glavni cilj posjete da se istakne zainteresiranost za ruski plin i osiguraju uvjerenja za uključenje Bosne i Hercegovine u taj projekt. 

"- Petrburški međunarodni ekonomski forum daje odličnu priliku za upoznavanje s dostignućima ruske ekonomije. Zbog toga je za Republiku Srpsku važno da se predstavi u Sankt Peterburgu. Za nas je jako važno obnoviti pregovore o mogućem priključenju RS projektu ''Turski tok''" - naglasio je Dodik, prenosi Avaz.ba.

Glavna dešavanja na forumu u Peterburgu ove godine bit će od 6. do 8. juna u kongresno-izložbenom centru Ekspoforum. Dodik je 2. maja boravio u radnoj posjeti Ankari, gdje je na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) rekao kako se BiH zalaže za pristupanje projektu plinovoda ''Turski tok''.