Džaferović pisao Vladi RS-a: Dokažite monstruozne tvrdnje ili ću vas tužiti

U izvještaju je, između ostalog, navedeno: ”Izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma je uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan sa ratnim zločinima odreda El mudžahid".

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović oglasio se povodom“Dvadesetog izvještaja Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija”, koji je prihvatila Vlada RS. Saopćenje prenosimo u cjelosti:

– Putem medija i službene web stranice institucije na čijem ste čelu, saznao sam da je Vlada entiteta Republika Srpska dana 01.11.2018. godine prihvatila “Dvadeseti izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.”

Iako ovakve vrste izvještaja nemaju niti stvarnog, a niti formalnog značaja, jer na njih pravo i obavezu ima jedino Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, moram da reagiram, jer su u njemu iznesene teške laži vezane za moju ličnost, odnosno za ličnost i ratnu ulogu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U izvještaju je, između ostalog, navedeno: ”Izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma je uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan sa ratnim zločinima odreda El mudžahid.”

Zahtjevam da, u skladu s članom 8 Zakona o zaštiti od klevete, u roku od sedam dana javno demantirate gore navedene navode ili meni i javnosti prezentirate potpuno i tačno utvrđene činjenice, validne dokaze i presude kojima je, kako se u Vašem izvještaju kaže, dokazano da sam ja povezan s bilo kakvim krivičnim djelom, a kamoli s ratnim zločinom. Vaš izvještaj vrvi od neistina, konstrukcija i falsifikata. Vidim da ste, također, upoznati s činjenicom da je, povodom harange protiv mene kao političara, određene provjere vršilo i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje je u martu 2015. godine donijelo naredbu o nesprovođenju istrage, jer nije utvrđen ni osnov sumnje za bilo kakvu moju odgovornost.

Predlažem Vam da detaljno pročitate brojne presude Međunarodnog krivičnog suda u Hagu za bivšu Jugoslaviju, a naročito presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore od 26. februara 2007. godine. Želim da vjerujem da će i za Vas, kao što je to i za mene, biti jako uznemirujuće da je, za tako planski i sistematski izvršene zločine i genocid, odgovarao tako mali broj osoba. Zbog toga sam i najavio osnivanje Centra za istinu i pravdu čiji će osnovni cilj biti identificiranje svakog zločina i zločinca i pomoć nadležnim institucijama u njihovom procesuiranju.

Vladavini prava i pomirenju se izruguju oni koji ne samo da negiraju sudski utvrđen genocid i zločine, nego ih i veličaju i daju odlikovanja presuđenim ratnim zločincima. To čine najviši zvaničnici entiteta Republika Srpska čija vojska je izvršila jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas. Pročitajte na tu temu paragraf 297 pomenute presude Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Ukoliko ne postupite po mom zahtjevu u navedenom roku, obavještavam Vas da ću protiv Vlade RS-a i Vas lično podnijeti tužbu nadležnom sudu gdje ćete imati priliku da dokazujete Vaše monstruozne tvrdnje i konstrukcije, kaže se u reakciji Šefika Džaferovića.