Donald Tramp otkazao posjetu Aziji, američki predsjednik dolazi u Evropu

11. oktobra će otputovati u Pariz na stotu godišnjicu primirja kojim je završen Prvi svjetski rat

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) preskočit će samit s azijskim čelnicima u oktobru u Singapuru i Papui Novoj Gvineji, a umjesto njega će na samitu učestvovati potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence), objavila je Bijela kuća, otkrivši kako će umjesto toga američki čelnik otputovati u Pariz, Irsku i Buenos Aires.

Tramp je pozvan da učestvuje na samitu SAD i Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru te na Forumu za azijsko-pacifičku ekonomsku suradnju na Papui Novoj Gvineji. Prošlog novembra je prisustvovao na oba događaja.

Portparol Bijele kuće Sara Sanders (Sarah) saopćila je da je predsjednik tražio od Pensa da ga zamijeni na tom putovanju. 

Potpredsjednik će na samitima "naglasiti američku viziju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika, na temelju poštovanja suvereniteta, vladavine prava i principa slobodne, pravedne i recipročne trgovine", dodala je Sanders.

Tramp će 11. oktobra otputovati u Pariz na stotu godišnjicu primirja kojim je završen Prvi svjetski rat.

- U Evropi će predsjednik posjetiti i Irsku kako bi obnovio duboke i historijske veze između dvije nacije - istaknula je portparol.

Tramp će kasnije u oktobru učestvovati na samitu G20 u Buenos Airesu te će otputovati u Kolumbiju gdje će razgovarati s tamošnjim čelnicima o sigurnosti, borbi protiv ilegalne trgovine drogom i regionalnim pitanjima.