(FOTO) Anđeli čuvari jedine nam Une

Una
Bišćani se i danas sjećaju vremena u kojem su kao pioniri pristupali organizaciji Unskih smaragda, članskih knjižica i strasti za očuvanje okoliša

 

Društvo za stvaranje kulture čuvanja i zaštite rijeke Une Unski smaragdi jedno je od prvih ekoloških udruženja koje je bilo jako popularno u bivšoj nam državi Jugoslaviji. Udruženje je osnovao Boško Marjanović 17. maja 1985. godine. Njegova izreka “Ne treba čuvati Unu od ljudi, nego treba učiti ljude da čuvaju Unu” i danas stoji uklesana u kamenu na ulazu u kompleks Štrbačkog buka, u okviru Nacionalnog parka Una. Boško je umro 2003. godine.

PRVI KORAK

Njegova supruga Nurzekija Marjanović dugo je čuvala ostavštinu ovog udruženja, među kojom su UN povelje, razne plakete i zahvalnice, članstvo u Dječijem ekološkom parlamentu DEP i krunski dokument ove organizacije, a to je Povelja proglašenja grada Bihaća ekološkim gradom djece.

 

Gradonačelnik Šuhret Fazlić primio je ovu originalnu povelju kojoj će naći mjesto među drugim značajnim dokumentima za grad.
Prema riječima gradonačelnika Fazlića, sve što su pokojni Boško Marjanović i Unski smaragdi uradili za rijeku Unu neprocjenjivo je, jer su sve te aktivnosti i borba za Unu rezultirali time da mi danas imamo najljepšu i najčišću rijeku u Bosni i Hercegovini.
- Povelja je bila prvi korak za zaštitu naše Une, a onda smo i kroz institucije Grada Bihaća, konkretno kroz Gradsko vijeće, usvojili i Deklaraciju o zaštiti rijeke, kojom smo podržali privredni, ekonomski i drugi razvoj Bihaća zasnovan na ekološkim principima. Ista će biti prepreka bilo kojoj ideji da se naruše prirodni izgled i tok rijeke Une, naglasio je gradonačelnik Fazlić, zahvalivši na uručenoj Povelji.

Prijemu u Gradskoj upravi i uručenju Povelje prisustvovali su Adnan Alagić, ministar građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi USK-a, Adnan Mekić, predsjednik Turističkog klastera Una, Amarildo Mulić, direktor NP-a Una, Armin Amidžić, v. d. direktor Turističke zajednice Bihać, Edin Moranjkić, savjetnik gradonačelnika i Ilda Alibegović, kantonalna zastupnica.
Udruženje Unski smaragdi koje postoji već dvadeset šest godina i isto toliko radi na ekološkom obrazovanju djece i odraslih, podiže ekološku svijest na viši nivo, obrazuje mlade generacije o održivom razvoju, uči ih selektivnom zbrinjavanju čvrstog otpada, smanjenju emisije štetnih polutanata, zamjeni fosilnih goriva sa obnovljivim energetskim izvorima, uštedi energije, očuvanju i racionalnom korištenju naših prirodnih resursa vode i šuma, te izučavanju osnovnih principa demokracije, kao i ovladavanju pravilima parlamentarnog odlučivanja putem Dječjeg ekološkog parlamenta.
Predsjednik ovog udruženja danas je Amarildo Mulić, koji ujedno i vodi Nacionalni park Una.

PRETEČA PARKA

- Ja sam od početka u Unskim smaragdima, bio sam aktivni srednjoškolac kada je ono osnovano. Mi ćemo se i dalje zalagati za ekološku svijet i čistu Unu, a slobodno vam mogu potvrditi da su Unski smaragdi i pretača našeg Nacionalnog parka koji danas ostvaruje dobre rezultate u radu, ispričao nam je Amarildo Mulić.
Zbog aktualne situacije s Covidom, privredna grana turizma svugdje trpi, ali očuvanje i zaštita prirode i dalje moraju biti na visokom mjestu među prioritetima.

image

image