Grupa građana BiH već sprema doček Erdoganu: Dobrodošao u Sarajevo, sultane naš

"Ako drugi imaju braću u drugim zemljama, ako se osjećaju osim Bosancima i drugačije, ako mogu doći i Kolinda i Vučić i razbijati i dijeliti ovu zemlju kako hoće zašto se ja pored Bošnjaka i Bosanca ne bi osjećao i kao Osmanlija kad me već ti drugi takvim smatraju. Dobrodošao Erdogane jer si naš koliko si i turski sin", piše u jednom komentaru dobrodošlice predsjedniku Republike Turske na grupi "Podrška dolasku predjsednika Erdogana u Sarajevo"

Neki od državljana BiH poželjeli su i da "naš babo i brat", odnosno turski predsjednik Erdogan, "hairli" dođe u Sarajevo dok su drugi isticali kako svaki dan dove za njega i njegovu porodicu.

Jedan državljanin BiH koji podržava Erdogana napisao je kako svaki "osviješćeni Bošnjak" treba da podrži Erdogana te da "ako se možemo ponadati u nečiju pomoć za naš opstoj" to je Erdogan i turski narod.

"Dolazak predsjednika Recepa Tayipa Erdogana u Sarajevo neka nam je svima na ponos", napisala je jedna korisnica Facebooka.

Ipak, bosanskohercegovačke vlasti nisu naročito ponosne odnosom Turske prema BiH s obzirom na to da Erdogan nijednoj zvaničnoj instituciji BiH nije najavio održavanje skupa u Sarajevu. Na ovaj način turski predsjednik direktno je povrijedio princip suvrenenosti BiH šaljući poruku kako ne poštuje institucije države BiH.

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kritikovali su Erdoganovu najavu skupa u Sarajevu ističući kako bi predsjednika Turske trebalo obavijestiti da u sadašnjim političkim uslovima predizborni skup AK partije u Sarajevu nije nešto od čega će naša zemlja imati bilo kakvu korist.

S razlogom se postavlja pitanje odakle Erdoganu uopće pravo da se prema BiH odnosi kao da je turska pokrajina i zbog čega je toliko uvjeren da mu bh. vlasti poput njemačkih, austrijskih i holandskih neće zabraniti održavanje skupa.

Podsjećamo, skup AK partije u Sarajevu trebao biti održan 20. maja, ali još uvijek nije objavljena nikakva službena obavijest.

24. juna u Turskoj će biti održani vanredni parlamentarni i predsjednički izbori. Ovo će biti prvi izbori od referenduma o ustavnim promjenama kojim je prošle godine stvorena podloga za davanje većih ovlasti predsjedniku. Međutim, veće ovlasti turskog predsjednika stupit će na snagu tek nakon predsjedničkih izbora.