Ibrahim Prohić: Džaferović je politički vazal dinastije Izetbegović

Nakon što su SDA i SDP predstavile svoje kandidate za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, politički analitičar Ibrahim Prohić za Klix.ba je rekao kako je Izborna platforma koju je predstavio Bakir Izetbegović zapravo "šarena laža".

S druge strane, smatra da je Denis Bećirović iz SDP-a dobar kandidat, ali da ima male šanse jer opozicija nije jedinstvena.

Prohić je istakao kako je Bakir Izetbegović i prije 15 dana naglasio da će za osam godina i država i društvo u BiH doživjeti prosperitet i boljitak. Dodao je da je na jučerašnjoj Konvenciji lider SDA samo ponudio "šarenu lažu" kao nastavak na prethodnu priču.

"Ovo je sada konkretizacija toga i sve je to u funkciji izborne kampanje. Dakle, ovo je produžena izborna kampanja, sve što se govori, radi nema nikakve veze sa tzv. opštim ili javnim interesom, kao ni sa interesom naroda koje tobože predstavljaju stranke sa nacionalnim predznakom", kazao je Ibrahim Prohić.
 

U posljednje vrijeme unutar SDA vlada konfuzija



Naglasio je i to da u posljednje vrijeme unutar SDA vlada konfuzija i u jednu ruku diletantizam, a riječ je o kandidaturi SDA za člana Predsjedništva BiH.

"To je pokušaj da se uz mentorstvo ili tutorstvo jedne strane regionalne sile uspostavi dinastija Izetbegović. Poslije oca došao je sin i trebala je snaha i postavlja se pitanje šta to javnost ne zna i šta se desilo iza scene pa se nije odigralo onako kako su moćnik u SDA i njegova supruga htjeli pa su na kraju odustali", rekao je Prohić.

Pojasnio je da "igra" sa Denisom Zvizdićem nije doigrana u njihovu korist i da bi trenutni kandidat Šefik Džaferović omogućio "dinastiji Izetbegović" da vladaju iz sjene, jer je, kako je naglasio, evidentno da je Džaferović politički vazal. Najavio je i da je ovo sve najava tihog rata između dvije struje unutar SDA i da će zapravo dalji rasplet događaja zavisiti od rezultata izbora.

"Ukoliko on bude slab, a ima dosta indikatora da bude, onda će doći do raskola. U svakom slučaju, dvije frakcije koje su se držale pod kontrolom ili manje-više tajno izbit će na površinu. Ukoliko rezultat za SDA bude poželjan onda će opet sve biti prividno uredu, svi će se ponovo boriti za svoje pozicije unutar stranke i u strukturama vlasti. I SDA će imati valutu za plaćanje poslušnosti i dalje ukoliko ne onda će biti politički rat unutar ove stranke i to bi bio kraj njene moći", naglasio je.

Sagovornik je naveo da je Denis Zvizdić istih ideoloških i političkih ciljeva kao i lider SDA te da zbog toga on nije odustao od kandidature, već zato što je bio svjestan da on ne može još doći na čelo ove stranke. Dodao je i to da je namjera da Sebija Izetbegović bude član Predsjedništva BiH nevješto skrivena.

"Nešto se desilo izvan našeg saznanja i izvan moći SDA što je zapravo navelo Sebiju Izetbegović da odustane. Kao objašnjenje je navela da još ima posla u sistemu zdravstva, a to je imala i prije 15 dana, ali je tada šutjela nije to navodila nego je bila kao tajni kandidat kojeg treba 'moliti' da ona prihvati kandidaturu", istakao je Prohić u razgovoru za Klix.ba.

Tokom svog obraćanja na Konvenciji SDA, Bakir Izetbegović je u nekoliko navrata naveo uspjehe koje je postigla SDA te je rekao i to da su ogromne greške napravljene kada SDA nije bila na vlasti, a Prohić je istakao da je upravo ta stranka sve odvela u pogrešnom smijeru otkad je na vlasti.

"Svi relevantni pokazatelji upućuju na to da stvari u BiH ne idu u dobrom smijeru, naravno, nije jedini krivac SDA, kriv je cijeli koncept. BiH treba jednu potpuno novu političku filozofiju, novu paradigmu i model vlasti", dodao je.

Tako se osvrnuo i na Denisa Bećirovića koji je također kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ispred SDP-a i naveo da je da ima potencijala, pogotovo jer je njegova stranka otvorila proces unutrašnjeg demokratskog profiliranja.
 

Ljevica kao i vladajuće stranke stavlja vlastite ispred opštih interesa



Naveo je da je on legitiman kandidat, ali da se to isto može reći i za preostala dva jaka kandidata iz Naše stranke Boriša Falatar za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kao i Željko Komšić iz Demokratske fronte. Ta činjenica da postoje tri kandidata koji će manje-više "igrati" na isto izborno tijelo, kazao je, upućuje na to da će utakmica biti veoma neizvjesna što uglavnom odgovara SDA i HDZ-u.

"Da su ove tri stranke imale jednog kandidata onda bi njegove šanse bile daleko veće nego što su trenutno. Nažalost glasovi će biti podijeljeni i nijedan od njih neće ostvariti značajne rezultate.To nam govori o problemu bh. društva problem nisu samo vladajuće stranke, već i ove iz opozicije koje nisu sposobne integrisati svoje pojedinačne potencijale i usmjere ih za dugoročne interese ove države", istakao je.

O sukobu SDP-a i DF/GS nije mnogo govorio već je samo pojasnio da ljevica boluje od iste bolesti kao i vladajuće stranke, a to je da lične interese stavljaju ispred svojih i da je samo SDP počela sa demokratskim profiliranjem. Dodao je da se na taj način ne osvaja vlast i ne mijenjaju odnosi u društvu.

"Građanska opcija i ljevica prema mom mišljenju kakva god da je i koliko god da je slaba uvijek je bolja od ovih koji imaju vlast uglavnom u ovih posljednjih 20 godina. Ali nije dovoljno biti bolji do ovih koji su apsolutno loši već je bitno da budu apsolutno dobri", kazao je Prohić.

Za kraj razgovora, Prohić je istakao da je obraćanje Denisa Bećirovića na konvenciji bilo sasvim drugačije od uobičajenog.

"On je danas govorio državničkim načinom koji je malo odudarao od njegovog ponašanja i stila u posljednjih deset godina. Neko ga je dobro savjetovao da mora redefinirati svoj imidž 'političkog jastreba' da ne treba oštro i čak u određenim slučajevima konfliktno zastupati svoje političke stavove već da treba ponuditi neku drugu sliku. Ipak, Boriša Falatar iz Naše stranke je mnogo iskreniji od Bećirovića jer tako i zastupa svoje stavove i nudi sasvim drugačiju politiku i viziju", zaključio je Prohić.