Kijev ovog jutra pogođen najvećim napadom dronovima od početka rata

.
Rusija je pokrenula svoj najveći napad dronovima na Kijev otkako je prošle godine počela invazija na Ukrajinu, kažu zvaničnici, o čemu piše BBC.

Stanovnike su u subotu prije zore probudile eksplozije, a više od šest sati gradom su odjekivali udari kijevske protuzračne odbrane, a napadi su stizali sa sjevera i istoka.

Zvaničnici su rekli da je više od 75 dronova iranske proizvodnje Shahed ispaljeno na glavni grad, a 74 su oborene.

Uz sve manje zalihe raketa u Rusiji, dronovi Shahed se smatraju jeftinom alternativom. Oni su sporiji od balističkih projektila i imaju karakterističan raspon krila, piše BBC.

Kao i uvijek, čak i ako se presretne projektil ili dron, krhotine koje padaju također mogu biti smrtonosne. Ovoga puta je navodno povrijeđeno pet osoba. Među oštećenim objektima je i vrtić.

Kao odgovor na udare, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će njegova zemlja "nastaviti raditi na ujedinjenju svijeta u odbrani od ruskog terora".

Zelenski je također napomenuo da je napad - koji je nazvao činom "hotimični teror" - dogodio istog dana kada Ukrajina obilježava glad u Holodomoru 1932-1933 - koji je izveo sovjetski diktator Josif Staljin - u kojem je ubijeno nekoliko miliona Ukrajinaca.