Kamberović: Ko zapravo stoji iza odlaska Dodika u Vatikan

Historičar Husnija Kamberović kazao je za N1 da bi razgovor pape Franje i Milorada Dodika o izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini mogao ukazivati na to ''ko stoji iza posjete'' predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Vatikanu.

Gost N1 televizije istakao je da je Dodik odlazak u Vatikan pokušao iskoristiti u kratkoročne političke svrhe.

''Da smo normalna zemlja, svaka posjeta predsjednika bi bila jako važna. Budući da mi nismo u svemu normalna država, ova posjeta dobija neke druge dimenzije. Važno je da se ta posjeta desila mada ona pokazuje nekoliko stvari. Pokazuje poziciju predsjedavajućeg Dodika koji pokušava ovu posjetu iskoristiti u kratkoročne političke svthe. Želi pokazati da nije izoliran u svijetu, da ima priliku da probije tu izolaciju koju su mu nametnuli Amerikanci. Želi pokazati da to može prevazići. Zato ima posjete i s Putinom. On inzistira na tome da je srpski član Predsjedništva i radi ono što se moglo očekivati. Poziciju koristi da bi s jedne strane pokazao kako je on veliki igrač, kako ga uvažavaju i cijene. I naravno da promovira uže interese Republike Srpske. Koristi poziciju predsjedavajućeg, ali ne zastupa interese Bosne i Hercegovine već parcijalne interese. Posjeta je pokazala i slabost ostalih članova Predsjedništva koji imaju snage samo da izdaju neko saopćenje, ne izražavaju doduše uvijek zabrinutost, zabrinutost je rezervisana za nekog drugog u BiH'', kazao je Kamberović u razgovoru s Almom Dautbegović Voloder.

Prema njegovoj ocjeni, ukoliko je zaista bilo priče o izbornom zakonu jučer, iza odlaska Dodika u Vatikan ''kriju se neki drugi politički krugovi''.

''Moglo bi ukazivati ko stoji iza organizacije ove posjete jer zašto bi papu zanimao izborni zakon, a ne pozicija katolika u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Ukoliko je o izbornom zakonu bilo priče, to ukazuje da iza posjete stoje neki drugi politički krugovi. Sigurno da je i katolička crkva u BiH imala određenog udjela, možda ne u organizaciji, ali u informacijama sigurno je imala određenog udjela. Ne znamo kakva je pozicija ambasadora u Vatikanu bila u ovoj posjeti. Posjeta je doista bila zvanična, tako je i organizirana uz ceremoniju, doista se radi o prijemu predsjednika države. Moglo bi biti i da je bosanski ambasador bio ukljućen'', dodao je Kamberović za N1.

Podsjećamo, predsjedavajući državnog Predsjedništva jučer je boravio u Vatikanu zajedno s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović.