Koje su biljke dobri, a koje loši susjedi u vrtu?

srdtfztugzihu
Međusobni utjecaj biljaka je poznat od davnina jer neke biljke mogu stimulirati rast susjednih, ali postoje i one koje ga mogu usporiti ili čak spriječiti. Stoga planirajte sjetvu i sadnju svog vrta na pravilan način.

Pojam dobri i loši susjedi u vrtu potječe još od davnina, u vrijeme kada su Indijanci uočili ovu problematiku i izumili pravilo "tri sestrice" kojim su sijali kukuruz, grah i tikvice i uočili da različitost njihovih karakteristika može djelovati obogaćujuće. Danas se znanje o utjecaju koji biljke imaju jedna na drugu prenose s koljena na koljeno.

Kukuruz, grah i tikvice - tri sestre koje si međusobno pomažu

Osim što neke biljke mogu stimulirati rast drugih, postoje i one koje ga mogu potpuno usporiti ili čak spriječiti. Stoga, prije nego što krenete s vrtlarenjem dobro planirajte raspored u svome vrtu. Odabir biljaka koje dobro rastu jedna uz drugu ključ je uspjeha vrtlarenja. No, ipak postoji i niz utjecaja koji mogu djelovati na biljke poput plodoreda, pH vrijednosti tla, korovi, klima i slično.

Fitoncidi - glavni krivci zašto biljke utječu jedna na drugu

Postoje mnogi izvori tablica dobrih i loših susjeda u vrtu bilo na internetu ili u raznim knjigama o vrtlarenju, ali uvijek postoji neka iznimka koja potvrđuje pravilo. Biljke u vrtu utječu jedna na drugu jer luče fitoncide. Naime, to su biološke tvari koje djeluju na cjelokupan životni proces biljaka. Oni mogu uništiti bakterije i gljivice, otrovati gliste ili kukce, ali i potaknuti ili blokirati rast susjednih biljaka. Upravo su ove tvari razlog zašto je vrt važno planirati i biti oprezan pri odabiru mjesta za sjetvu ili sadnju pojedinih povrtlarskih kultura.

Mahunarke u vrtu jedne drugima nisu dobri susjedi

Dobri i loši susjedi u vrtu

O najboljoj mogućoj kombinaciji posebno je važno razmišljati ove godine kada se zbog iznimno blage zime očekuje puno kukaca koji će napadati biljke u vrtu. 

Biljke koje privlače korisne i odbijaju štetne kukce

Prilikom plana sjetve i sadnje imajte na umu da biljke iz iste porodice nije dobro saditi u blizini jedne drugoj, a izuzetak su jedino rajčica i paprika koje su se pokazale kao dobri susjedi u vrtu. Na temelju iskustava mnogobrojnih vrtlara nastale su tablice dobrih i loših susjeda u vrtu i upute kako najbolje iskombinirati pojedine biljke.

Pogledajte u galeriji: