Kritična greška nađena u čak 50 različitih modela, s tržišta se povlači do sedam miliona vozila?

automobili
Američki regulator tržišta automobila ‘Nacionalna uprava za sigurnost u saobraćaju‘ (NHTSA) zatražio je zbog tehničkih neispravnosti od kompanije ‘ARC Automotive‘ povlačenje s tržišta 67 miliona pumpi za napuhavanje zračnih jastuka instaliranih u automobile Chevroleta, Forda, Volkswagena i Hyundaija, otkrili su tamošnji mediji predvođeni ‘The Wall Street Journalom‘ (WSJ) i ‘CNN‘-om.

 

Mediji tvrde da je NHTSA upozorila ‘ARC‘ na opasne posljedice tehničkih neispravnosti pumpi i jastuka po vozače te da o tome već postoje i dokazi iz očevida u nekoliko automobilskih nesreća s aktivacijom jastuka kojom prilikom su vozači povrijeđeno izlijetanjem oštrih metalnih komadića iz jastuka u njih.

S druge strane, dobavljač pumpi za napuhavanje zračnih jastuka osporava potrebu provođenja bilo kakvog širokog opoziva proizvoda – navodi CNN. A WSJ ide dalje i tvrdi da je svojom istragom ustanovio kako su sporne pumpe ugrađene u 6,8 miliona vozila iako napominje i kako bi NHTSA tek trebala objaviti službeni broj vozila obuhvaćenih akcijom ili, ističe list, sveobuhvatan popis uključenih modela.

Uređaji za napuhavanje zračnih jastuka za koje su regulatori upozorili da bi mogli eksplodirati tokom sudara i pošpricati unutrašnjost automobila metalnim šrapnelima nalaze se u najmanje 50 različitih modela vozila koji obuhvaćaju 15 automobilskih marki, prema zapisima podnesenim u sklopu federalne istrage sigurnosnih nedostataka – navodi WSJ.

Američki mediji upozoravaju kako regulatori trebaju što prije izaći s popisom automobilskih marki sa spornom opremom kako bi pomogli vozačima da utvrde imaju li njihovi automobili potencijalno opasne ili smrtonosne uređaje. Najmanje dvije osobe su poginule, navodi WSJ pozivajući se na NHTSA, a više ih je ozlijeđeno tijekom sudara u kojima su eksplodirali zračni jastuci njihovih vozila, šaljući oštre metalne komadiće na vozača i putnike. Neke su žrtve, tvrde isti izvori, pogođene krhotinama u glavu i lice.

Izvori CNN-a iz NHTSA otkrivaju da je regulator utvrdio devet incidenata vezanih za zračne jastuke sa spornim pumpama za napuhavanje te da je u tim incidentima jedna osoba smrtno stradala. Isti izvori navode da je sporna oprema ugrađivana od 2000. do 2018. i da će General Motors (GM) povući miliona automobila s tržišta zbog tehničkih neispravnosti pumpi za napuhavanje zračnih jastuka.