Mališan preminuo nakon vađenja mliječnih zuba: Pao u komu, borio se 37 dana

,

Petogodišnji Veles Pašnik preminuo je u ukrajinskom gradu Lavovu nakon što je pao u komu tokom vađenja mliječnih zuba pod općom anestezijom. 

 

 

 

Dječak je doživio srčani zastoj, kada je pao u komu tokom vađenja dva mliječna zuba. 

Doktori su ga uspjeli reanimirati i on je hitno prebačen na odjel intenzivne njege, gdje je kasnije proglašena moždana smrt. 

Bio u komi 37 dana

Dijete je bilo u komi 37 dana.

Leti, dečko naš, leti, budi nam svjetlost s neba. Počivaj u miru, dragi naš Lesonjo - napisao je dječakov otac Viktor Pašnik na svom profilu na društvenim mrežama.

Otac preminulog dječaka je prethodno na društvenim mrežama opisao detalje ovog tragičnog događaja.

Zaposlenici stomatološkog centra ponudili su izvođenje hirurške intervencije vađenja mliječnih zuba u općoj anesteziji. Na dan operacije dijete se jako bunilo u operacijskoj sali, odbijalo da mu stave masku, kao da je naslućivalo približavanje tragedije. Anesteziolog mu je nasilu stavio masku pred mojom ženom. Supruga ga je zamolila da prestane, ali je anesteziologinja nije poslušala i nastavila je pritiskati masku, nakon čega je Veles zaspao - priča otac.

Dječakova majka je nakon nekog vremena čula komešanje u operacijskoj sali. 

Počeli su se okupljati medicinski radnici, a nakon dvadesetak minuta stigle su dvije ekipe Hitne pomoći. Direktor klinike rekao je mojoj ženi da je djetetovo srce stalo tokom operacije koju su doktori uspjeli ponovno pokrenuti i da je Veles prebačen u bolnicu. Tamo smo od doktora saznali da je stanje kritično i da je u teškom stanju.

Rekli su nam i da je tokom operacije zuba naš sin bio klinički mrtav te da su ljekari predugo čekali na reanimaciju. Nakon sljedećeg pregleda ljekar je konstatirao da je djetetov mozak mrtav i da ga samo aparati održavaju na životu - kaže otac.

Pogodila ih nezaintersiranost

Porodica je posebno pogođena postupkom doktora iz stomatološke klinike.

Nezainteresiranost uprave stomatološkog centra za našu tugu očituje se i u tome što nam ne daju ono najvrednije što je ostalo od našeg sina, dva mala zuba, izvađena tijekom operacije, a koja su nam draga jer pripadaju našem sinu… - navodi se na kraju.

Policija je pokrenula kaznenu obradu zbog nestručnog obavljanja svojih profesionalnih dužnosti od zdravstvenih radnika.

Okrivljeniku prijeti kazna zatvora do tri godine ili ograničenje slobode do pet godina uz lišenje prava obavljanja određenih funkcija ili bavljenja određenim djelatnostima do tri godine, piše "Slobodna Dalmacija".

Direktor klinike “Ori-Dent” Roman Onisko rekao je lokalnim medijima da oni sarađuju s istragom.

Trenutno su doktori, koji su bili uključeni u pružanje medicinske pomoći, suspendirani s dužnosti do okončanja istrage - rekao je Onisko.

 

Foto: Facebook