Muftijstvo bihaćko: Prijem za hafize iz Turske

Nn

Šest hafiza Kur'ana Časnog iz Turske su cijeli ramazana proveli na prostoru Bihaćkog muftiluka. Tim povodom ih je u oproštajnu posjetu primio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, te im na simboličan način izrazio zahvalnost što su u ovom mjesecu ramazanu svojim lijepim učenjem i svojim prisustvom uljepšali ramazanske dane našim džematlijama.

"U znak zahvalnosti našoj braći hafizima iz prijateljske Republike Turske sam upriličio današnji prijem. Nije jednostavno doći u neku sredinu i boraviti mjesec dana učestvujući u raznim programima i aktivnostima, a da ne znate nikoga, da ne poznajete jezik i sl. Koliko sam imao priliku da posvjedočim da su zaista lijepo primljeni, kako od imama tako i od strane naših džematlija, što su oni danas i potvrdili. Zahvalan sam Islamskoj zajednici Turske što svake godine organizira dolazak hafiza i u našu domovinu i nadam se da ćemo i ubuduće imati priliku i čast da ugostimo hafize tokom mjeseca ramazana." - izjavio je muftija Kudić.

Šest hafiza; Yakup Küçüksarıyıldız (Medžlis IZ Bihać), Ali Mutlu (Islamski pedagoški fakultet u Bihaću), Murat Urganci (Cazin), Fatih Muza (Velika Kladuša), Mustafa Tokyay (Bosanska Krupa) i Talip Celep (Sanski Most) su bili u pet medžlisa Bihaćkog muftiluka. Oni su podijelili svoja iskustva boravka u Bosni i Hercegovini, te su na inicijativu muftije Kudića prenijeli neka svoja zapažanja kada je u pitanju vjerski život, aktivnosti i ramazanski ambijent na području ovog muftiluka.

"Islamska zajednica Turske (Diyanet) svake godine angažuje veliki broj hafiza iz Turske, koji odlaze u mnoge muslimanske zemlje kako bi bili na usluzi tamošnjim islamskih zajednicama za ramazanske aktivnosti. Kada sam dobio poziv i kada mi je saopštenu da ću ove godine putovati za ramazan u neku drugu zemlju, pomješani su mi bili osjećaji. Međutim, kada mi je saopšteno da je to Bosna i Hercegovina, obradovao sam se toliko da sam odbrojavao sate do putovanja. Taj osjećaj da sam počašćen me i danas drži i koristim priliku da se zahvalim našim domaćinima na lijepom prijemu u ime svih hafiza koji su bili na ovom muftiluku, posebno cijenjenom muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću, se najtoplije zahvaljujem. Uvjerili smo se da ovdje ima mnogo dobrih ljudi, dobrih muslimana, kvalitetnog rada i prostora za unapređenje vjerskog života, a o prirodnim ljepotama da ne govorim. Ne znamo gdje ćemo narednih godina biti raspoređeni, ali ako nas sreća posluži, naša želja bi ponovo bila ova lijepa zemlja, Bosna i Hercegovina." - poručio je hafiz Murat Urganci.

Na kraju je hafiz Ali Mutlu proučio ašere, a hafiz Murat Urganči veoma lijepu i sadržajnu dovu za Bosnu i Hercegovinu i sve ljude u njoj. Također, za svakog hafiza muftija Kudić je pripremio prigodne poklone koje im je uručio ovim povodom.

Prijemu su prisustvovali dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić, glavni imami medžlisa Bihać i Cazin; Mensur-ef. Ćehić i Said-ef. Mujakić, te dr. Zuhal Sancakli-Hodžić u svojstvu prevodioca i Edin-ef. Mehić, imam Gradske džamije u Velikoj Kladuši.