Nove mjere i stare navike: U trgovačkim centrima skoro ništa od novih mjera...

,

Posjetili smo trgovačke centre koji djeluju na području grada Bihaća, te se uvjerili kako većina njih ne poštuje nove epidemiološke mjere...

Na posljednjoj sjednici Kriznog štaba Kantonalnog ministarstva zdravstva prihvaćene su nove epidemiološke mjere koje Federalni krizni štab donio zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Podsjećamo, broj osoba koje mogu boraviti u zatvorenom prostoru smanjen je sa 50 na 30, dok se na otvorenom prostoru na nekom događaju može okupiti maksimalno 100 ljudi.

Zanimalo nas je koliko se ove mjere poštuju na području USK. Posjetili smo trgovačke centre koji djeluju na području grada Bihaća. Uvjerili smo se kako većina njih ne poštuje nove mjere a posebno onu koja nalaže boravak najviše 30 ljudi u zatvorenom prostoru. Na ulazu u trgovačke centra nema službenih osoba koje bi kontrolirale nošenje maske kao i da se u objektu ne nalazi više od 30 kupaca.

Primijetili smo i to da maske ne nosi više od pola posjetitelja a nerijetko i trgovci i kasirke. Mnogo bolju situaciju danas smo zatekli prilikom obilaska ugostiteljskih objekata, od kojih većina poštuje nove epidemiološke mjere, jer, kako su nam rekli, uposleni žele da što prije izađu iz novonastale situacije i da se vrate normalnom poslovanju.