Ovo su žrtve monstruma iz Praga: Pet uspješnih žena među poginulima

,
Održana misa za za nastradale u katedrali Svetog Vida

Pucnjava na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta, najtragičniji je oružani napad u Češkoj posljednjih decenija. Napadač, 24-godišnji student, ubio se nakon što je ubio 14 ljudi i ranio 25.

Znamo identitet svih 14 poginulih. To je 13 žrtava pomahnitalog napadača i njega samog - rekao je ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan za Češku TV, ispravljajući ranije naveden broj od 14 žrtava.

Stradao i jedan stranac

On je dodao da su tri stranca ranjena. Ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske ranije je saopćilo da je jedan od njih nizozemski državljanin. Sve žrtve su ubijene u zgradi, a neke od njih su studirale sa napadačem.

Uz saglasnost porodica, objavljeni su identiteti nekih od žrtava. Riječ je o pet žena i jednom muškarcu čije su priče prenijeli češki portali.

Nastradala je dr. Lenka Hlavkova, direktorica Instituta za muzičke nauke.

 Na osnovu proverenih informacija porodice i uz njihovu dozvolu, saopštavamo da naša koleginica i direktorka Instituta nije preživjela jučerašnji napad. Izražavamo najdublje saučešće svim preživelima, proje svega njihovim porodicama - saopšteno je iz Instituta.

Među žrtvama je i Lusi Špindlerova, studentkinja i urednica dnevnih novina "Lidove novini".

Izražavamo najdublje saučešće svim ožalošćenim, posebno porodici. Ovo je izuzetno bolna vest za nas", saopštile su "Lidove novine".

Foto: Društvene mreže

Špindler je, kako su istakli, bila student prve godine češkog jezika u komunikaciji gluhih.

Stradala je Magdalena Kristkova, studentica.

Majda je učila komunikaciju za gluve i bila na predavanju kada je napadač upao. Nažalost, nije bilo načina da se spase. Preko noći smo se nadali da će biti u nekoj od bolnica i da će sve biti dobro, ali ujutru su stigle najgore vojesti- napisali su iz opštine Roztoki i dodali: "Radosna, ljubazna i izuzetno sposobna i aktivna Majda više nije sa nama i nedostajaće nam".

Ubijena je i Klara Holcova, studentica i atletičarka, višestruka osvajačica medalja.

Klara neće samo biti zapisana u istoriji češke atletike, već će prije svega zauvijek ostati u našim sjećanjima i srcima- saopštio je atletski klub Stara Boleslav. Iskreno saučešće je izrazio i Češki atletski savez.

Oprostili se od žrtava

Ubijena je Aneta Rihterova, studentica.

Tragičnu smrt učenice prijavilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Veličovka, čiji je član bila:

Dozvolite nam da izrazimo žaljenje, iskreno saučešće i na ovaj način odamo počast njoj. Aneta je ostavila trag u našim srcima.

Nastradao je i Jan Dlask, stručnjak za švedsku literaturu.

Masovni ubica je ubio i Jana Dlaska, stručnjaka za finsku i finsko-švedsku književnost i švedski jezik.

Jedna od žrtava pucnjave je naš prijatelj, razredni i sjajna, ljubazna i dobra osoba Jan Dlask, stručnjak za finsku i finsko-švedsku književnost i švedski jezik. U ovom teškom trenutku prije svega mislimo na njegovu majku- stoji u saopštenju o njegovoj smrti na društvenim mrežama.

U Češkoj je danas dan žalosti nakon što je u četvrtak u pucnjavi na Karlovom univerzitetu 24-godišnji student ubio 13 i ranio 25 osoba, a potom izvršio samoubistvo.

Predsjednik Petr Pavel i drugi državni zvaničnici prisustvovali su danas misi za poginule u katedrali Svetog Vida, prenosi "Radio Prag Internešenal".