Pokrajina u Austriji zaposlila rekordan broj radnika iz BiH

.

U Štajerskoj, suočeni su s ozbiljnim nedostatkom zdravstvenih radnika, pa je Zavod za tržište rada izdao rekordan broj RWR kartica za osobe u zdravstvenim zanimanjima. Prema izvještaju Štajerske službe za tržište rada (AMS), u 2023. godini izdane su ukupno 193 crveno-bijelo-crvene kartice, što je najveći broj u poređenju s drugim saveznim državama u Austriji.

AMS Styria, stručni centar za radnu snagu, odigrao je ključnu ulogu u izdavanju ovih kartica, s naglaskom na zapošljavanju kvalificiranih radnika iz inozemstva kako bi se riješio nedostatak osoblja u zdravstvu. Istaknuto je da su crveno-bijelo-crvene kartice izdane osobama iz Bosne i Hercegovine, uključujući medicinske sestre i doktore.

“AMS Styria time daje važan doprinos borbi protiv nedostatka kvalificiranih radnika u zdravstvenom sistemu i aktivno podupire nastojanja da se medicinsko osoblje iz inozemstva privuče za rad u našoj saveznoj državi”, izjavio je Karl-Heinz Snobe, regionalni direktor AMS-a, naglašavajući važnost stranih stručnjaka za rješavanje problema.

Ukupno je 736 RWR kartica izdano širom Austrije u 2023. godini, a od toga 136 u Štajerskoj.

Najviše kartica dodijeljeno je medicinskim sestrama, s većinom dolazaka iz Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih dijelova svijeta poput Kolumbije, Indije, Tunisa i Kenije.

Osim izdavanja RWR kartica, AMS Styria dugi niz godina sudjeluje i u obuci budućih medicinskih radnika. Očekuje se da će model Štajerske zaklade za njegu biti proširen u saradnji s pokrajinom Štajerskom i ustanovama za njegu tokom 2024. godine, s ciljem osposobljavanja do 300 učesnika za uloge kućnih pomoćnika ili pomoćnih njege.

Snobe zaključuje da ovakav oblik kvalifikacije stvara dobitnu situaciju za sve uključene, uključujući predane tražitelje posla, staračke domove, tržište rada u Štajerskoj i društvo u cjelini. Očekuje se da će ovo partnerstvo doprinijeti rastućim potrebama u sektoru zdravstva i njege u Štajerskoj, dok istovremeno pruža priliku radnicima iz inozemstva, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine.