Putin: NATO je izazvao rat u bivšoj Jugoslaviji

.
Nadamo se da će naši partneri čuti što nas zabrinjava i shvatiti nas ozbiljno - rekao je Putin

 

Stanje u Ukrajini je sve napetije i složenije, a informacije iz cijelog svijeta dolaze iz minute u minutu. Ukrajina je definitivno najveće žarište na svijetu u ovom trenutku. Svakodnevno stižu nove snimke ruskog gomilanja vojske na ukrajinskoj granici.

Ipak, Rusija je danas objavila da povlači dio vojnika nakon što su završene vojne vježbe. Objavljene su i snimke tenkova kako se vraćaju u bazu, za koje Rusija tvrdi da su dokaz o povlačenju ruske vojske. Ukrajina je reagirala i traži dokaze o povlačenju.

Glasnogovornica ruskog ministarstva odbrane napisala je: "15. februar 2022. ući će u historiju kao dan kada je propala zapadna ratna propaganda. Oni su osramoćeni i uništeni bez ijednog ispaljenog metka".

Rusija ne želi rat

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) otputovao je u Moskvu na važan sastanak s Putinom.

Putin je rekao da Rusija ne želi rat, ali navodi kako također nije bilo konstruktivnog odgovora na prijedloge koje je iznijela. Također navodi kako sada treba riješiti pitanje pridruživanja Ukrajine NATO-u u budućnosti unatoč tomu što je Ukrajina daleko od pokretanja zahtjeva za članstvo.

Rekao je da su ruske vlasti spremne razgovarati o nekim pitanjima, uključujući ona o sigurnosti i projektilima. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je kako je gomilanje ruskih vojnika na ukrajinskoj granici prijetnja. Kaže kako je to neshvatljivo te je pozvao na deeskalaciju u regiji.

Šolc je razmotrio i zabrinutost u vezi s plinovodom Sjeverni tok 2, koji je završen, ali još nije u funkciji. Kaže kako je Njemačka predana osiguravanju funkcioniranja transporta plina u Europi, ali dodaje da bi rat u Ukrajini imao dalekosežne posljedice.

Putin je upitan o širenju NATO-a.

On je kazao da je u zadnjih 30 godina u više navrata rečeno da neće biti širenja NATO-a. "No danas vidimo NATO-ovu infrastrukturu pred našim vratima", rekao je.

Putin je komentirao i Ukrajinu u NATO-u.

- To pitanje moramo riješiti sada, mi to moramo riješiti tokom ovih pregovora - rekao je.

- Nadamo se da će naši partneri čuti što nas zabrinjava i shvatiti nas ozbiljno - dodao je.

Da Ukrajina ne uđe u NATO

Glavni zahtjev Rusije je da Ukrajina ne uđe u NATO.

Putin je upitan isključuje li mogućnost rata u Europi. On se onda referirao na ranije Šolcove izjave da njegova generacija ne može zamisliti rat u Evropi. No, kako je Putin kazao, na području bivše Jugoslavije bio je rat '90-ih. Taj rat je, kaže Putin, inicirao NATO. Tu je Putin objasnio kako je NATO bombardirao Beograd, glavni grad jedne europske zemlje.

Putin dodaje da Rusija ne želi rat te je zbog toga iznio prijedloge za početak pregovora. No kaže da nije bilo konstruktivnog odgovora na njihove prijedloge. Ipak prostor za pregovore još postoji, kaže.

Putin je optužio Ukrajinu za provođenje genocida u regiji Donbas, koja je pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Ruski predsjednik Putin ističe energetski sektor kao ključno područje suradnje s Njemačkom, navodeći plinovod Sjeverni tok 2 između dviju zemalja, koji je spreman, ali još ne radi.

Kaže da je riječ o "čisto komercijalnom projektu" koji nema veze s politikom. Kaže i da je Rusija sretna što će nastaviti isporučivati plin preko Ukrajine ako postoji potražnja za tim.

Putin i Šholc su nakon sastanka održali press konferenciju. Putin je rekao kako je Njemačka Rusiji ključni partner te kako bi volio osnažiti njihove odnose.

Putin je rekao da NATO nije ispunio osnovne zahtjeve Rusije te da se ne smije širiti na štetu drugih zemalja. No dodao je da je spreman razgovarati o pitanjima europske sigurnosti te o pitanjima vezanim uz projektile i njihovo razmještanje.

Šolc je kazao kako očekuje deeskalaciju.