Putin poručio Makronu da nastavlja rat u Ukrajini

putin
Putin je upozorio Zapad da će, ako se rusko-ukrajinski pregovori odugovlače, Moskva imati nove zahtjeve prema Kijevu

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) da će nastaviti vojne operacije u Ukrajini tokom 90-minutnog razgovora koji je inicirao Putin, rekao je izvor iz Jelisejske palate novinarima na brifingu.

- Ovaj razgovor je, nažalost, prilika da se čuje da će predsjednik Putin nastaviti vojne intervencije i da ide do kraja - rekao je izvor iz Jelisejske palate, prenosi CNN.

- Poziv je omogućio predsjedniku Francuske da se vrati na nesuglasice koje imamo s Rusijom, da se zalaže za diplomatsku alternativu vojnim operacijama, da kaže istinu predsjedniku Putinu o načinu na koji vidimo njegov rat u Ukrajini, ali i posljedice koje će imati po Rusiju na duži rok - nastavio je izvor.

Iskrena razmjena mišljenja o situaciji oko Ukrajine

Putin i Makron su imali "iskrenu razmjenu mišljenja o situaciji oko Ukrajine - saopćila je u četvrtak pres služba Kremlja, prenosi ruska državna novinska agencija TASS na koju se pozvao i CNN.

U izvještaju ruske državne novinske agencije RIA-Novosti iz Kremlja navodi se da je diskusija bila teška, a Putin je naveo da je Ukrajina izvršila "sedmogodišnju sabotažu" sporazuma iz Minska, mirovnog procesa koji je ruska vlada definitivno okončala u svom nedavnom priznanju dvije separatističke republike na istoku Ukrajine.

Dvije strane su se složile da drže vrata dijaloga otvorena, i Rusi i Francuzi.

U izvještaju RIA-e dodaje se da je Putin upozorio Zapad da će, ako se rusko-ukrajinski pregovori odugovlače, Moskva imati nove zahtjeve prema Kijevu i da će zadaci "specijalne vojne operacije" - što je ruski eufemizam za njen rat u Ukrajini - biti izvršeni u svakom slučaju.

Makron rekao da još ima vremena za diplomatiju

Prema izvoru iz Jelisejske palate, Putin je također negirao da je bombardovao Kijev i upozorio da će se situacija pogoršati, ali je za to kriva Ukrajina. Kao odgovor, Makron je upozorio Putina da pravi ogromnu grešku, navodi izvor. Makron je ponovio da su zahtjevi Moskve za neutralizaciju i razoružanje Ukrajine neprihvatljivi, a odgovornost za ovaj sukob u potpunosti pada na Putina.

Ali Makron je također rekao da još ima vremena za diplomatiju i dijalog kako bi se pozabavili ruskim zabrinutostima i uključili ruske interese; međutim, diskusija se ne može odvijati "pod ruskom kontrolom" i morali su je organizovati međunarodni partneri, navodi izvor.

Makron je takođe zatražio od Putina da poštuje ukrajinskog predsednika, njegovu porodicu, rođake, državne zvaničnike i izabrane predstavnike, navodi izvor. Nakon razgovora s Putinom, Makron je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim (Zelensky), piše CNN.

 

FOTO: REUTERS