Putin: Prelazimo u ofanzivu, Ukrajinci ovo nisu očekivali, naše trupe se ponašaju herojski

.

Govoreći u intervjuu za televizijski kanal Rosija-1, emitiran u nedjelju, kazao je da je situacija “pozitivna” za ruske snage na bojišnici.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da ukrajinska protuofanziva pokrenuta u junu nije donijela značajnije rezultate zbog otpora ruskih snaga na istoku i jugu Ukrajine.

“Svi pokušaji neprijatelja da probije našu odbranu (…), posebno korištenjem strateških rezervi, nisu uspjeli tokom cijelog perioda ofanzive. Neprijatelj nije postigao uspjeh”, rekao je Putin.

Govoreći u intervjuu za televizijski kanal Rosija-1, emitiran u nedjelju, kazao je da je situacija “pozitivna” za ruske snage na bojišnici.

“Naše trupe se ponašaju herojski. Neočekivano za protivnika, čak prelaze u ofenzivu u određenim sektorima i zauzimaju povoljnije položaje”, dodao je ruski čelnik.

U petak je šef ukrajinske predsjedničke administracije Andrij Jermak priznao da protuofanziva Kijeva ne napreduje “tako brzo”.

Vođena od juna uz potporu teškog naoružanja koje je isporučio Zapad, protuofanziva sporo napreduje protiv ruskih trupa koje imaju vremena za uspostavu čvrste odbrane, posebno za polaganje minskih polja, i još uvijek imaju znatnu vatrenu moć.

U nedjelju je ukrajinski glavni stožer saopćio da se nastavljaju ofanzivne operacije u smjeru Melitopolja i Berdjanska, dva grada koja je okupirala Rusija u južnoj Ukrajini. Ranije ove sedmice, ruski ministar obrane kazao je da su se ruske snage uspjele probiti 1.5 km duboko na dionici fronte kod Limana, u regiji Donecka na istoku Ukrajine.