Reis ef. Kavazović otvorio Sajam halal industrije: Zajednički napori uvijek daju bolje rezultate

reis
Izrazio je nadu da će halal industrija u narednom periodu samo jačati i proširivati svoj utjecaj

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je zvanično otvorio treći Međunarodni sajam halal industrije (Sarajevo Halal Fair- SHF).

 

 

Ukazujući na značaj sajma, ne samo s ekonomskog, već i s vjerskog stanovišta, Kavazović je dodao da se prva asocijacija halala odnosi na hranu, ali da ta riječ obuhvata i mnogo više, praktično sve sfere čovjekovih aktivnosti i djelovanja.

Dovoljno prostora

- U halalu je čovjekova dobrobit i on ne bi trebao prelaziti njegove granice. Unutar halala mu je dato sasvim dovoljno prostora da udovolji svim svojim potrebama - naveo je Kavazović.

Podsjetio je da Islamska zajednica 2006. osnovala Agenciju za certificiranje halal kvalitete, dodajući da je cilj osigurati da principi rada i djelovanja budu ispoštovani, što čine stalnim nadzorom i monitoringom svih poslovnih procesa, ali i edukacijom uposlenog osoblja o halalu.

 

- Sve što nosi pečat Agencije za certificiranje halal kvalitete pouzdano je i u smislu svog sastava i kvaliteta, i vjernici muslimani, kao i drugi koji drže do toga, to mogu konzumirati bez imalo zadrške – dodao je Kavazović, te naglasio da se Agencija snažno pozicionirala u regiji, ali i u svijetu.

Izrazio je nadu da će halal industrija u narednom periodu samo jačati i proširivati svoj utjecaj. Pozvao je naše privrednike i poslovne subjekte da posvete potrebnu pažnju ovoj industriji, da investiraju, ulažu u proizvodnju i pridružuju joj se, jer, kako je naglasio, zajednički napori uvijek daju bolje rezultate.

Halal kvaliteta

Valdet Peštalić iz Agencije za certificiranje halal kvalitete, koja je suorganizator sajma zajedno s BBI bankom, izjavio je Feni da je cilj da predstave potencijal bh. halal industrije stranim i domaćim kupcima, ali i da predstave Bosnu i Hercegovinu kao destinaciju za halal turizam.

Istaknuto je da sajam otvara mogućnosti za poslovne susrete s proizvođačima, distributerima, investitorima, te održavanje G2G/G2B/B2B sastanaka.