Rusi koriste stara vozila napunjena eksplozivom kao bombe u Ukrajini

.

Ruska vojska napada ukrajinske snage starim vozilima napunjenim eksplozivom, saopćilo je britansko ministarstvo odbrane.

Na obavještajnom brifingu održanom u četvrtak, navedeno je nekoliko izvještaja da ruske snage koriste zastarjela oklopna vozila napunjena sa nekoliko tona eksploziva kao improvizirane eksplozivne naprave.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije navodi da postoji mogućnost da je ova taktika djelo čečenskih snaga.

Čečeni su među nekoliko grupa koje se bore na obje strane u ratu u Ukrajini, a potiču iz poluautonomne regije na Kavkazu.

Izveštaj Euronewsa iz maja otkrio je da je Rusija koristila Čečene da disciplinuje i navodno pogubi nesložne vojnike, kao i da zastraši civile u Ukrajini.

Mnogi Čečeni koji su se borili na strani Kijeva borili su se protiv Moskve tokom prošlih separatističkih ratova.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je napomenulo da je većina IED-ova u vozilima navodno korištena u Donjecku, u blizini Marinke, a praksa se pojavila nekoliko dana nakon što su čečenske jedinice poslane u to područje.

Čečeni koji su vodili rat za Ukrajinu također su navodno koristili slične eksplozivne naprave u januaru 2023. godine.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije dovela je u pitanje održivost ove taktike, rekavši da većina uređaja detonira prije nego što stignu do cilja.

Bez obzira na to, ministarstvo je istaklo da one izazivaju izuzetno glasne eksplozije, koje će i dalje imati psihološki efekat na odbrambene snage.