Rusija i Ukrajina obavile najveću razmjenu zarobljenika od početka rata

B

Rusija i Ukrajina su obavile u srijedu razmjenu u kojoj su uključene stotine zarobljenika s obje strane, uključujući vojnike i oficire, uz posredovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), prvu od augusta 2023. i najveću od početka rata u februaru 2022. godine, javlja Anadolija.

Rusko ministarstvo odbrane je navelo da je Ukrajina vratila 248 vojnika nakon "složenog pregovaračkog procesa" u kojem su posredovali UAE.

- Svom puštenom ruskom vojnom osoblju pružena je neophodna medicinska i psihološka pomoć - navodi se u saopćenju i dodaje da će osoblje biti prevezeno u medicinske ustanove na liječenje i rehabilitaciju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) objavio je na Telegramu da je Rusija vratila 230 svojih ljudi, od kojih su 213 vojnici i narednici, a oslobođeno je i nekoliko civila.

 

- Zahvalan sam svima koji su postigli ovaj rezultat. Pamtimo svakog pripadnika našeg naroda. I moramo ih sve vratiti - rekao je Zelenski.



 

Prema ukrajinskom Koordinacionom štabu za tretman ratnih zarobljenika, razmjena zarobljenika bila je najveća od početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022.

Posljednja razmjena zarobljenika između Moskve i Kijeva održana je u avgustu 2023. godine, kada je Rusija vratila 22 ukrajinska vojnika u 48. razmjeni zarobljenika između dvije zemlje.