Ruski milijarder poziva na kraj rata: Kriza će koštati živote i oštetiti dva naroda koji su bili braća stotinama godina

.
Ne dajem političke izjave, ja sam biznismen sa odgovornostima prema hiljadama svojih uposlenika u Rusiji i Ukrajini. Međutim, uvjeren sam da rat nikada ne može biti odgovor, napisao je Fridman

 

Ruski biznismen milijarder Mihail Fridman rekao je svom osoblju u pismu da sukob u Ukrajini zabija klin između dva istočnoslovenska naroda Rusije i Ukrajine koji su vijekovima bili braća.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu 24. februara, ubrzo nakon što je priznao dvije pobunjeničke regije Ukrajine kao nezavisne.

Rekao je da je naredio operaciju kako bi zaštitio ljude, uključujući ruske građane, od "genocida" - optužbe koju Zapad naziva neosnovanom propagandom.

Trenutni sukob je tragedija za oba naroda

U pismu koje je prvi objavio "Financial Times", Fridman, koji je rođen 1964. u Ukrajini, ali je zaradio milijarde u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991., napisao je da rat nije rješenje.

- Rođen sam u zapadnoj Ukrajini i tamo sam živio do 17. godine. Moji roditelji su državljani Ukrajine i žive u Lavovu, mom omiljenom gradu - napisao je Fridman u pismu, čije je izvode Reuters vidio.

- Ali, također sam proveo veći dio svog života kao građanin Rusije, gradeći i razvijajući preduzeća. Duboko sam vezan za ukrajinski i ruski narod i vidim trenutni sukob kao tragediju za njih oboje.

Fridman i njegovi partneri kontrolišu Alfa grupu, koja uključuje vodeću rusku privatnu banku Alfa banku i njenu najveću maloprodaju hrane X5 Retail Group.

Žarka želja da se krvoproliće završi

Fridman i Alfa nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Fridman je također suosnivač kompanije LetterOne, ili L1, koja ima dugoročna ulaganja od više od 25 milijardi funti (33,5 milijardi dolara) u sektorima tehnologije, energije, zdravstva i maloprodaje.

- Ne dajem političke izjave, ja sam biznismen sa odgovornostima prema hiljadama svojih uposlenika u Rusiji i Ukrajini. Međutim, uvjeren sam da rat nikada ne može biti odgovor - napisao je Fridman.

- Ova kriza će koštati živote i oštetiti dva naroda koji su bili braća stotinama godina. Iako se rješenje čini zastrašujuće daleko, mogu se pridružiti samo onima čija je žarka želja da se krvoproliće završi. Siguran sam da moji partneri dijele moje poglede - dodao je.

Jedan od Fridmanovih dugogodišnjih partnera, Piotr Aven (Pyotr), prisustvovao je prošle sedmice sastanku u Kremlju s Putinom i drugim ruskim milijarderima, javila je ruska agencija TASS.

FOTO: REUTERS