Saudijska Arabija godišnje potroši oko 530 miliona dolara na održavanje svetih mjesta u Mekki

Saudijska Arabija suočava se sa teškim zadatkom održavanja čistoće svetih mjesta tokom posjete oko dva i po miliona hadžija u vrijeme hadža.

Kante za otpatke i ulice oko najsvetijih islamskih mjesta napunjene su praznim plastičnim bocama i drugim otpadom tokom kratkog perioda vršenja obreda hadža.

Neki vjeruju da većinu nereda uzrokuju neregistrirane hadžije – one bez službene dozvole. Oni koji žive i rade u Mekki reći će da se neki ljudi uspijevaju provući kroz administrativne kontrolne tačke postavljene od strane vlasti. Neprijavljene hadžije su obično bez rezervacije ili mjesta za boravak i umjesto toga kampiraju na pločnicima ili tajnim lokacijama.

No, tu je i pitanje gustoće. Hadžski obredi obavljaju se na području površine oko 80 nogometnih igrališta, i iza oko dva i po miliona hadžija ostaje mnogo smeća i otpadaka.

Saudijska Arabija godišnje potroši oko 530 miliona dolara na održavanje svetih mjesta u Mekki, i to predstavlja najveći program održavanja okoliša u Kraljevini.

„Prije nego što hadžije stignu, mi osiguramo da su svi prostori u potpunosti čisti. Tokom njihovog boravka nastojimo što više održati mjesta čistim tokom šest dana hadžskih obreda. Nakon što hadžije odu vršimo konačno čišćenje i odvoženje otpada izvan grada“, rekao je Mahmud Al-Saati, generalni direktor za higijenu na Svetim mjestima Makke, objašnjavajući za Arab News tri faze u kojima se odvija održavanje čistoće svetih mjesta.

Općina Mekka ima oko 138 skladišta i više od 1.300 kompresionih kanti za smeće na području svetih mjesta. Tokom hadža otpad se pohranjuje u podzemnim i nadzemnim skladištima, a kasnije se transportira 30 kilometara izvan grada na posebna odlagališta.

Nadzemni kontejneri za pohranu smeća mogu primiti do 70 kubnih litara otpada i postavljeni su na Mini, kao i pored puteva i raskrsnica.

Al-Saati je, također, rekao da je pokrenuta i inicijativa za recikliranje otpada.

„Zeleniji hadž“ je ideja koja datira od 2010. godine i ima za cilj stvoriti okruženje bez smeća i unaprijediti mehanizme za uklanjanje otpada.

Ove godine u kampu Nacionalne garde postavljena su četiri obojena kontejnera: crni za organski otpad, zeleni za metalni, žuti za papir i karton, i plavi za plastiku. Popunjeni kontejneri su ispražnjavani u veće kontejnere u kojima se vršilo razdvajanje, presovanje i rezanje otpada, koji je potom transportiran do druge mašine koja vrši recikliranje, prenosi Saff.

„Dugoročno, inicijativa ima za cilj da doprinese pronalaženju praktičnih rješenja za upravljanje otpadom na svetim mjestima, iskorištavanje i recikliranje otpada”, rekao je Al-Saati.