Šest najboljih namirnica koje će vam dati energiju za cijeli dan

.
U najiscrpljivijim danima kada vam je potreban ozbiljan porast energije, očigledno može biti primamljivo da neprestano posežete za šoljicom kafe tokom dana.

 

I dok je nekoliko šoljica ujutro sasvim u redu za većinu ljudi, kafa vam često ne daje dugotrajnu energiju, pa ćete se kasnije možda osjećati usporeno. Umjesto da se opterećujete previše kafe, možete probati grickati hranu koja vam daje energiju cijeli dan.

Koje vrste hrane vam daju trajnu energiju? Naravno, sva hrana daje vašem tijelu određeni nivo energije zbog načina na koji se pretvara u kalorije, ali neke su više energizirajuće od drugih. Za početak, ugljikohidrati daju najviše energije vašem tijelu, ali to ne znači da se možete puniti kolačićima i očekivati ​​da ćete dobiti energiju. Rafinirani ugljikohidrati (dodani šećer i bijeli hljeb) brzo će povećati razinu šećera u krvi i zapravo dovesti do više umora, ali složenim ugljikohidratima (voće, povrće, cjelovite žitarice) je potrebno mnogo duže da se probave, stoga postupnije podižu šećer u krvi i daju tijeli održiviju energiju.

Uz ugljikohidrate, otkriveno je da zdrave masti kao što su omega-3 pružaju trajnu energiju, a hrana bogata proteinima može održati nivo energije tako što uklanja glad i ostavlja osjećaj sitosti na duži vremenski period.

Grčki jogurt

Prema Tristi Best, registrovanoj dijetetičarki, grčki jogurt može biti odlična užina koja će vam dati energiju tokom dana.

"Savršena hrana koja će vam održati energiju, grčki jogurt sadrži proteine ​​da biste satima bili zadovoljni. Predlažem 2 posto umjesto bezmasne vrste kako biste ostali siti. Također, možete dodati bobičasto voće bogato vlaknima i narezane bademe, koji sadrže zdrave masti, za zdrav doručak ili dobro izbalansiranu užinu", dodaje.

Većina jogurta prirodno sadrži ugljikohidrate, on nudi pojačavanje energije iz ugljikohidrata uz trajni učinak proteina, jer proteini pomažu u sporijoj probavi ugljikohidrata, osiguravajući stalan tok energije.

Tuna

Govoreći o omega-3 masnim kiselinama, ako želite da dobijete više ove hranjive tvari s ribom, ali niste raspoloženi za lososa, tuna je jedan odličan izbor.

"Masna riba poput lososa i tune može dati trajnu energiju tokom dana zbog visokog nivoa omega-3 masnih kiselina. Također, ove zdrave masti pomažu u regulaciji nivoa inzulina i smanjenju upale u tijelu, što može pomoći u održavanju nivoa energije i poboljšanju cjelokupnog fizičkog i mentalnog zdravlja", dodaje.

Cvekla

Cvekla je korijenasto povrće zemljanog ukusa koje volite ili mrzite. Oni koji ih vole imaju sreće jer su puni korisnih nutrijenata i antioksidansa - čak i onih koji će vam pomoći da održite nivo energije. Prema izvještaju objavljenom u Food Science & Biotechnology, cvekla sadrži visok nivo fenolnih jedinjenja, antioksidansa i nitrata, za koje je utvrđeno da svi pomažu pri vježbanju i nivou energije. Također, cvekla sadrži složene ugljene hidrate, što opet znači da će ih vaše tijelo sporije variti i osigurati održiviji nivo energije.

Banane

"Banane su još jedna hrana bogata zdravim ugljikohidratima, proteinima i vitaminima B, što ih čini vrhunskim izborom za trajno i sporo oslobađanje energije. Prirodni šećer u voću daje trenutni energetski poticaj, dok vlakna usporavaju probavu za dugotrajniju energiju. Uz to, vitamini i minerali u voću također pomažu u održavanju nivoa energije i sprječavanju umora", dodaje.

Jaja

Jaja su još jedna hrana koja vam može dati energiju tokom dana.

"Jaja su hrana bogata proteinima koja pruža trajnu energiju tokom cijelog dana tako da se osjećate siti i zadovoljni. Ona su također bogata vitaminima B, koji pomažu u pretvaranju hrane u energiju. Osim toga, jaja sadrže nutrijent koji se zove holin, koji može poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti umor", dodaje.

Možete uživati ​​u jajima za doručak, ali tvrdo kuhanp jaje je odlična podnevna užina koju možete uzeti u pokretu i koja će vam pomoći da se održite do večere.

Ovsene pahuljice

Zbog trajnog energetskog efekta koji zdravi ugljikohidrati mogu imati na vaše tijelo, još jedna korisna opcija je zdjela ovsene kaše.

"Zob je bogata složenim ugljikohidratima, koji pružaju dugotrajnu energiju. Također, sadrže vlakna koja pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u krvotok, što rezultira stabilnijim nivoom energije tokom dana", navodi.