Stotine Unoljubaca uspješno odveslalo prvi dan Ekoregate

una

Jučer  su agencije i klubovi kojima su unaprijed dodjeljeni rejoni rijeke Une izašli na vodu i pokušali otkloniti što više ružnih prizora koji se nalaze na pojedinim područjima naše rijeke.

Ka kojem god djelu rijeke Une da ste se danas uputili svjedočili bi ovoj akciji. Veslalo se i družilo od Martin Broda pa sve do Bosanske Krupe sa samo jednim ciljem – učiniti Unu još ljepšom!

Uz družbu, razgovor i pokoju pjesmu, naporno i vrijedno se cijeli dan radilo kako bi se zacrtani cilj ostvario.

Na prvom danu regate učešće su uzeli: Una Kiro rafing, Bijeli rafting, RC Una Unique, Japodsi otoci, agencija Discover Bihać, RC Svarog, Una riders, RC River Rapids, Zeleni otoci, Unatoure, Ronilački klub Una, Aqua nature rafting Kulen Vakuf, Kajak kanu klub Una Bihać, Una kayak safari, Una rafting klub Cazin, SOS Bihać, Kajak kanu klub Kormoran, Čuvari okoliša i mnogi drugi Bišćani, Cazinjani I Krupljani…

 

Drugi dan regate, koji će se održati danas s početkom u 10 sati ispred restorana Čardak, predviđeno je čišćenje obale u samom središtu grada, od gradskog slapa sve do Vrkašićkog mosta.

Ekološki vikend u gradu na Uni upotpunjen je i akcijama čišćenja i uređivanja gradskih šetališta, biciklističkih staza, izletišta i odmarališta, koje je organizirala bihaćka gradska uprava.

Također treba istaknuti organizirane akcije u reonu Plješavice od strane Planinarskog društva Plješevica i BBK Daj Krug, ali svih drugih planinara i građana kojima je ovaj rejon izuzetno važan, kao i akciju "Samo malo dobre volje" u Nacionalnom parku Una.

Hvala svima koji su nas danas učinili izuzetno sretnim i ponosnima.

Sačuvajmo epitet najljepše rijeke!