Svima koji danas slave- Cazin.net čestita veliki blagdan Uskrs

uskrs

Danas je veliki blagdan- Uskrs koji predstavlja temelj kršćanske vjere - dan kada je Isus uskrsnuo i katolici vjeruju da je to dan rađanja vjere.

Uskrsom se čuva uspomena na Isusa Krista, koji je vlastitom žrtvom iskupio grijehe čovječanstva i uskrsnuo u vječni život. Prema vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak i u nedjelju je uskrsnuo. Iako je Uskrs uvijek nedjelja, on gotovo svake godine pada na drugi datum zbog specifičnog pravila. Naime, Uskrs pada na prvu sedmicu poslije prvog proljetnog punog mjeseca na dan proljetnog ekvinocija ili poslije tog datuma.

Ovaj blagdan u BiH obilježavaju uglavnom katolici, a pored gotovo univerzalnog farbanja jaja i čestitanja, postoje i mnogi domaći običaji, poput uzimanja blagoslovljene hrane, darivanja najmlađih.

Proslavi Uskrsa je prethodio post, a Uskrs se, inače pored navedenih običaja proslavlja u crkvama uz molitve i svete mise što je, nažalost, ove godine izostalo s obzirom na pandemiju koronavirusa. Zbog trenutne situacije je zabranjeno okupljanje i kretanje kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Cilj je poštivanje mjera socijalne distance ali zajednička proslava je ipak moguća, prvenstveno se oslanjajući na tehnologiju, kako bi se spriječilo širenje virusa, ali smanjila usamljenost.

Samim time, većina vjernika može organizovati virtuelno slavlje i proširiti svoj krug gostiju i porodice uz poštivanje mjera i čuvanja zdravlja.

I nadležni su ove godine apelovali na građane da ovaj blagdan proslave u krugu najuže porodice zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Pozvali su sve vjernike da Uskrs obilježe u kući, isključivo s osobama iz vlastitog domaćinstva, a da svojoj rodbini, prijateljima i komšijama upute čestitke putem telefona ili drugih komunikacijskih tehnologija koje osiguravaju izbjegavanje kontakata.

Svima koji danas slave i obilježavaju ovaj veliki blagdan, redakcija portala Cazin.net čestita i želi dobro zdravlja i puno sreće u životu.