fbpx Trump zaprijetio podizanjem carina za BMW, Mercedes i druge evropske automobile

Trump zaprijetio podizanjem carina za BMW, Mercedes i druge evropske automobile

Home

Trump zaprijetio podizanjem carina za BMW, Mercedes i druge evropske automobile

Donald Trump
Američki predsjednik Donald Trump kritikovao je evropske proizvođače automobila, sugerišući mogućnost nametanja carinskih tarifa kompanijama kao što su BMW i Mercedes ukoliko ne izgrade nove tvornice na tlu SAD-a.

U intervjuu za Fox Business Network, Trump je kazao kako je odbio prijedloge iz Brisela da automobilske carine između EU i SAD-a budu jednake nuli.

"Oni imaju BMW, imaju Mercedes, imaju mnogo dobrih auta koji dolaze ovamo. Želim da se takvi automobili prave ovdje. Ako ih žele prodavati Amerikancima, neka ih prave ovdje!", rekao je predsjednik SAD-a.

Trumpovi komentari dolaze mjesec dana nakon što je tamošnje ministarstvo privrede sačinilo izvještaj o učinku uvoza automobila na nacionalnu sigurnost. Iako izvještaj nije objalodanjen, postoje indicije da uvoz automobila iz trećih zemalja pogoršava trgovinski deficit, piše Klix.ba.

Trump ima rok do sredine maja da donese bilo kakvu odluku vezanu za izvještaj. Ono što može učiniti jeste podići tarife na 25 posto na sve automobile ili na samo specifične automobilske dijelove.

"Chevrolet nikada neće biti prihvaćen u Evropi kao što je Mercedes ovdje. To nije dobar dogovor", zaključio je Trump.

Ideja podizanja carina na automobile iz Evropske unije naišla je na neodobravanje članova Kongresa iz obje partije, ako i neodobravanje pojedinih predstavnika Bijele kuće.

Topic
Objavio: Sat, 23/03/2019 - 18:42
Back to top