Ukrajina obećava da neće koristiti kasetne bombe u Rusiji

.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov pozdravio je odluku SAD da pošalju kasetne bombe u Kijev, rekavši da bi to pomoglo u oslobađanju ukrajinske teritorije, ali je obećao da se municija neće koristiti u Rusiji.

SAD su u petak objavile da će isporučiti Ukrajinu široko zabranjenu kasetnu municiju za njenu kontraofanzivu protiv okupatorskih ruskih snaga, javio je Reuters.


Reznikov je rekao da će municija pomoći u spašavanju života ukrajinskih vojnika, dodajući da će Ukrajina voditi strogu evidenciju o njihovoj upotrebi i razmjenjivati informacije sa svojim partnerima.

„Naš stav je jednostavan - treba da oslobodimo naše privremeno okupirane
teritorije i spasimo živote naših ljudi“, napisao je Reznikov na Twitteru.


„Ukrajina će koristiti ovu municiju samo za deokupaciju naših međunarodno priznatih teritorija. Ova municija se neće koristiti na zvanično priznatoj teritoriji Rusije“, dodao je.


Reznikov je rekao da vojska neće koristiti kasetnu municiju u urbanim sredinama i da će je koristiti samo „za probijanje neprijateljskih odbrambenih linija“. Rusija, Ukrajina i Sjedinjene Države nisu potpisale Konvenciju o kasetnoj municiji, koja zabranjuje proizvodnju, skladištenje, upotrebu i transfer oružja.