Usvojene izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH

Nakon žestokog pritiska međunarodne zajednice Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj hitnoj sjednici usvojio je izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

Za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH glasala su 34 zastupnika. 

Usvojene izmjene i dopune, kojim je Zakon o krivičnom postupku BiH usaglašen sa međunarodnim standardima, trebale bi stupiti na snagu nakon objave u Službenom glasniku BiH s obzirom na to da je Dom naroda PSBiH ranije usvojio prijedlog zakona. 

Izmjene zakona naložene su nakon što je Ustavni sud BiH odlučujući po apelaciji predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH Borjane Krišto proglasio određene odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH neustavnim. 

Rok Ustavnog suda za provođenje odluke u vezi sa Zakonom o krivičnom postupku istekao je još u decembru prošle godine, kao i dodatnih šest mjeseci koliko je Ustavni sud dao parlamentu BiH za usklađivanje zakona sa ovom odlukom.

Današnjoj sjednici nisu prisustvovali zastupnici iz reda SNSD-a koji su poručila kako SNSD u državnom organu zakonodavne vlasti participira kao opoziciona politička stranka. 

“SNSD neće biti dopuna nikome na nivou BiH, SNSD vodi odgovornu politiku i pitanje za one koji misle da jesu vlast na nivou BiH je da li imaju većinu i da li danas mogu imati kvorum", rekao je pred početak sjednice šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu PSBiH Staša Košarac.