Visoke cijene u marketima i na pijacama: U Bihaću poskupio i krompir

.

 Cijene namirnica iz dana u dan kontinuirano rastu, a takav trend bilježi se i kod poljoprivrednih proizvoda, posebno krompira. Ovogodišnji urod krompira je podbacio, najviše zbog ljetnih vrućina koje su značajno spriječile njegov razvoj. Kilogram krompira prošle godine mogli smo kupiti za pola marke. Danas je njegova cijena puno viša. Deficit ove robe prisutan je i u zemljama regije...

Urod krompira ove godine je podbacio, znatno je slabiji od lanjskih prinosa. Razlog su vremenski uslovi koji nisu pogodovali ovoj, ali i mnogim drugim kulturama. Ove godine problemi su se zaredali još od proljeća. Prvo produžena zima, a nakon toga ekstremno visoke temperature, koje su skoro pa bacile proizvođače na koljena.

Jedan od njih je i Elvis Dedić koji kaže da očekuje prosječan prinos od oko 40 do 45 tona sa 16-17 dunuma. Moglo je i bolje ali vremenske prilike nisu bile naklonjene poljoprivrednicima. U hladno proljeće krompir je sporo nicao, da bi dugo sušno razdoblje spriječilo njegov razvoj. Manje krompira, znači njegova viša cijena na tržištu. Na 'zelenoj pijaci' u Bihaću duplo je skuplji u odnosu na prošlu godinu, a slična cijena je i u ovdašnjim marketima.

Velike količine krompira prošle godine su propale, jer je tržište je bilo prezasićeno ovom kulturom, tako da su ove godine zasijane manje površine, a i suša je učinila svoje. Deficit ove robe prisutan je i u zemljama regije i zasigurno će prouzrokovati kontinuiran rast cijena, pa kako se na ulici može čuti, valja se snabdjeti na vrijeme.