BMW kažnjen zbog lažiranja podataka o prodaji

bmw
Laganje ljudi koji posjeduju akcije u kompaniji je loša praksa.


BMW je to radio od 2015. do 2019. sudeći po izveštaju Američke komisije za hartije od vrijednosti, i mada je njemački proizvođač pružao lažne brojke što se prodaje tiče pet uzastopnih godina, komisija se složila s poravnanjem u vrednosti od 18 miliona dolara.

Kako pišu Vrele Gume, uprkos ovoj nedozvoljenoj praksi, vrijednost BMW-ovih akcija je pala tokom dotičnog perioda. Ono što dodaje so na ranu predstavlja činjenica da je bavarski proizvođač izvukao 18 milijardi dolara od investitora od 2015. do 2019. pružajući im lažne informacije. BMW je na taj način obmanuo ljude koji su najviše vjerovali u kompaniju i njenim „maloprodajnim performansama u SAD, odnosno potražnji kupaca na ovom tržištu, prikupljajući kapital u ovoj zemlji“.

Komisija za hartije od vrijednosti ističe „značajnu kooperaciju tokom istrage pored izazova koje je predstavljala zdravstvena kriza“, a ova otvorenost „je uzeta u obzir prilikom određivanja kazne“, saopštila je ova vladina agencija.

Ni manje ni više nego tri pravna lica – BMW AG, BMW NA i BMW US Capital, prekršila su odredbe zakona o hartijama od vrijednosti iz 1933. Treba naglasiti da kazna dolazi kao rezultat „nepriznavanja ili negiranja nalaza naloga“. Drugim riječima, nijedan izvršni direktor neće biti odgovoran, jer će proizvođač isplatiti 18 miliona dolara u ime kompenzacije.

Bavarci nisu usamljen slučaj. Fiat Chrysler Automobiles je isplatio 40 miliona američkih novčanica da bi regulisao sličan problem. Ukratko, FCA je davao instrukcije prodavcima da objavljuju lažne podatke od 2012. do 2016., pomažući na taj način kapitalizaciji kompanije na berzi.

U dosadašnjem dijelu godine, BMW of North America prilično posrće. BMW i MINI su izvjestili o padu prodaje od 15,3, odnosno 35,1 odsto u prvom kvartalu 2020. u odnosu na isti period 2019. Zdravstvena kriza je doprinijela još gorim rezultatima u drugom kvartalu („minus“ od 39,3, odnosno 41,5 odsto). U vezi s tim takođe treba napomenuti da su SAD neto izvoznik BMW-a. Više „Bimmera“ se izvozi iz Sjedinjenih Država nego što se uvozi, što ne treba da čudi, s obzirom da se ovdje sklapaju X3, X4, X5, X6 i X7 i šalju širom svijeta.

Izvor: