Bogate vitaminima: Ovih šest vrsta namirnica najbolje su za jačanje kostiju

.
Ne samo da vam pomažu da se krećete i ostanete uspravni, kosti vam također pomažu u zaštiti vaših osjetljivih unutarnjih organa i opskrbljuju vas ključnim mineralima poput kalcija i fosfora.

 

Prema ljekaru Angelu Planelisu iz Akademije za prehranu u Seattleu, ono što jedemo i aktivnosti koje radimo tokom godina imaju utjecaj na zdravlje kostiju.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi bogati su kalcijem, koji pridonosi strukturi kostiju. Manje masno mlijeko i grčki jogurt odlični su izvori kalcija. Ljekari navode da ukoliko birate namirnice koje su obogaćene vitaminima koji su topivi u mastima, a to su vitamini A i D.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže nešto manje kalcija, ali nude dvije druge hranjive tvari neophodne za zdravlje kostiju, a to su magnezij i fosfor. Magnezij vam pomaže u apsorpciji i zadržavanju kalcija u kostima. Fosfor je ključna komponenta kostiju jer otprilike 85 posto fosfora u vašem tijelu može se naći u vašim kostima i zubima.

Sjemenke imaju sličnu nutritivnu vrijednost kao i orašasti plodovi

Sjemenke vam osiguravaju kalcij, magnezij i fosfor, a sadrže i vlakna te omega-3 masne kiseline, koje sadrže nezasićene masnie kiseline koje mogu smanjiti holesterol, upalu u tijelu i održati nesmetan rad vašeg mozga i živčanog sistema.

Lisnato zeleno povrće

Lisnato zeleno povrće pruža nekoliko hranjivih tvari koje podupiru zdravlje kostiju, poput vitamina K i kalcija. Ljekari navode da vitamin K djeluje zajedno s kalcijem, a njegov nedostatak povezan je s osteporozom i prijelomima. Lisnato zeleno povrće podrazumijevaju rukolu, špinat, kelj, kupus i brokulu.

Grahorice

Sve vrste graha nude obilnu dozu hranjivih tvari za izgradnju kostiju poput magnezija, kalcija i fosfora. Pored toga, grah je obično bogat vlaknima i proteinima, što može biti posebno korisno za one koji slijede biljnu prehranu.

Riba

Riba, naručito masnije vrste poput lososa i tunjevine imaju znatne količine vitamina D, koji je neophodan za zdravlje kostiju. Vitamin D je topiv u mastima i igra ključnu ulogu u rastu kostiju.