Pijete crnu kafu? Evo koje biste prednosti i nedostatke mogli iskusiti

.
Kafa je napitak bez koje mnogi ne mogu zamisliti početak dana. Ako pijete crnu kafu, bez mlijeka, šećera i vrhnja, onda ste u manjini, ali ispijanje takve kafe ima neke prednosti, kao i nedostatke.

"Osim što vam pomaže da se ujutro razbudite, crna kava ima nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2, raka, bolesti jetre i bolesti srca", kaže za Eat This dijetetičarka Lisa Andrews.

Nastavite čitati kako biste doznali na koje vam sve načine može pomoći ispijanje crne kafe.

Pomaže da redovito obavljamo veliku nuždu

Za one s probavnim problemima, crna kafa mogla bi biti spas. 

"Kafa može pomoći u održavanju zdravlja vašeg gastrointestinalnog trakta stvaranjem zdravog crijevnog mikrobioma", kaže Andrews.

Prema istraživanjima, neki spojevi u kafi pomažu stimulirati proizvodnju želučane kiseline koja pomaže u kretanju hrane kroz crijeva i održavanju redovite stolice.

Pomaže u prevenciji nekih bolesti

Kao što je već spomenuto, crna kafa može biti učinkovita u smanjenju rizika od bolesti poput dijabetesa tipa 2, raka, bolesti jetre i bolesti srca.

"Kafa sadrži nekoliko bioaktivnih tvari kao što su fenolni spojevi, alkaloidi, diterpeni i drugi metaboliti koji mogu pomoći u prevenciji bolesti", ističe Andrews.

Studija iz časopisa AHA Journal Circulation: Heart Failure koja je analizirala Framingham Heart Study, pokazala je da se rizik od zatajenja srca tijekom vremena smanjio između 5 i 12 posto kod osoba koje su svaki dan konzumirale crnu kafu u usporedbi s onima koji nisu pili kafu.

Može pomoći mentalnom zdravlju

Za one s anksioznošću, crna kafa vjerojatno nije najbolja ideja jer kofein može potaknuti veću nervozu. Međutim, za druge probleme mentalnog zdravlja i kognitivna oštećenja, ovaj topli napitak može biti od pomoći. 

Studija iz časopisa Molecular Psychology pokazala je da redovito ispijanje kafe "poboljšava koncentraciju i motoričku kontrolu te budnost stvaranjem promjena u mozgu".

Andrews potvrđuje potencijalne neurološke prednosti pijenja crne kafe: "Utvrđeno je da smanjuje rizik od demencije, depresije i suicida."

To ne znači da će ispijanje kafe eliminirati simptome depresije, ali može biti još jedan mehanizam za suočavanje s ovim stanjem.

Prekomjerni unos crne kave povećava rizik od nesanice

Vjerojatno je svima poznato da previše kafe može povećati šanse za nesanicu. Prema Sleep Foundationu, prekomjerni unos kofeina može dovesti do simptoma nesanice ili pogoršati postojeću nesanicu.

"Konzumiranje kofeina da ostanete budni noću može dovesti do nesanice, tjeskobe, čestih noćnih buđenja i sveukupno lošije kvalitete sna", navode stručnjaci te savjetuju da šalicu kave pijete samo ujutro kako bi kofein nestao iz organizma dok dođe vrijeme za spavanje.

Crna kafa može pogoršati refluks kiseline

Refluks kiseline nastaje kada se sadržaj želuca vrati u jednjak, što uzrokuje peckanje u grlu i/ili prsima, odnosno osjećaj poznatiji kao žgaravica. Prema klinici Cleveland, pijenje kafe s kofeinom povećava količinu kiseline koja se već nalazi u želucu.

Korisna je kada se pije prije treninga

Dijetetičarka Breanna Woods kaže da kava može pomoći da učinkovitije trenirate. Prema The International Society of Sports Nutrition (ISSN), pokazalo se da kofein poboljšava izvedbu vježbanja kod sportaša i rekreativaca. Woods napominje da šalicu kafe popijete otprilike sat vremena prije treninga.

Pomaže da budemo fokusiraniji

Kafa sadrži preko 1000 spojeva, uključujući fenole i klorogenske kiseline, koji su proučavani zbog njihovih učinaka na koncentraciju, piše časopis Nutrients. To znači da bi vam šalica ovog toplog napitka mogla pomoći da budete koncentriraniji i jasnije razmišljate.

Izvor: