Najzdraviji načini za pripremu mesa

meso
Korisni trikovi uz koje ćete sačuvati hranjive sastojke

 

Meso i životinjski proteini mogu biti dio zdrave ishrane. Crveno meso, na primjer, je izvrstan izvor proteina i bogato je hranjivim sastojcima poput željeza, selena, cinka i vitamina B skupine.

Ipak, pogrešan način pripreme može potpuno odstraniti važne hranjive sastojke iz vaše hrane. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko savjeta uz koje ćete zadržati većinu hranjivih sastojaka u namirnicama dok ih pripremate:

Pazite na temperaturu

Kada se životinjski proteini pripremaju na visokim temperaturama, poput pečenja na roštilju i prženja u tavi, nastaju hemijski spojevi koji mogu povećati rizik od raka. Roštiljanje na indirektnoj vrućini i prženje na nižim temperaturama su dva načina da izbjegnete ove spojeve.

Režite manje komade dok roštiljate

Ovi spojevi također mogu nastati kada je meso izloženo dimu. Ovo se također može dogoditi kada masnoća kapne na roštilj i plamen se razbukta. Prženjem manjih komada mesa, manje su šanse da će mast padati na roštilj. Ovako se smanjuje rizik od plamena i dima.

Izbjegavajte prepečenu hranu

Prepečeno meso gubi teksturu, ukus i važne hranjive sastojke. Istraživanja sugerišu da prepečeno meso također može povećati rizik od nekih bolesti, poput raka. Stoga odaberite srednje ili rijetko pržen odrezak ili pljeskavicu.

Koristite začine

Istraživanja sugerišu da meso koje je začinjeno ili marinirano u začinima ima puno više antioksidansa. Koristite ružmarin, majčinu dušicu, origano, biber i slično kako biste smanjili rizik od bolesti i poboljšali okus jela. Ovi začini mogu promijeniti okus jela i sačuvati hranjive sastojke u vašoj hrani.

Birajte domaće proizvode

Kada kupujete govedinu, birajte meso hranjeno travom koje je puno zdravije. Istraživanja pokazuju da je ova vrsta mesa bogatija omega-3 masnim kiselinama, kao i vitaminima E i A, te antioksidansima koji su korisni za zdravlje.

Pazite na veličinu porcija

Važno je da pazite na kvalitet, ali i na veličinu porcije. Pretjerivanje u mesu može rezultirati debljanjem i brojnim zdravstvenim problemima. Pobrinite se da uz svaki obrok imate zdravu količinu povrća ili ukusne i zdrave umake i salate.

Izvor: