Bijeli jezik: To nije normalno stanje i izgled

jezik

Dešava se da povremeno jezik izgleda bijel, a to se dešava jer na površini jezika postoje kvržice zvane papile i tu se pohranjuju neke čestice hrane, bakterije i mrtve stanice. Nakupljanje ovih stvari može uzrokovati bijelu boju.

Drugi uzroci

Redovnim uklanjanjem otpada s našeg jezika možete 'čistiti' i provoditi stalnu detoksikaciju organizma. Čišćenjem jezika poboljšava se osjetljivost okusnih pupoljaka, osvježava dah, a sprečava nastanak karijesa, plaka i bolesti desni.

Bijeli jezik može biti pokazatelj različitih bolesti ili posljedica završetka liječenja.

Stanje jezika uvijek se koristilo za dijagnosticiranje bolesti u tijelu. Jezik nam pokazuje da nešto nije u redu s tijelom prije pojave boli i može otkriti prisutnost bolesti.

Nekada su drevni iscjelitelji vjerovali da pacijent nije potpuno izliječen sve dok jezik ne izgleda zdrav, čak i ako su svi simptomi osnovne bolesti već nestali.

Uglavnom bezopasno

Bijeli jezik može nekoga zabrinuti jer to nije normalno stanje jezika, ali većinu vremena je bezopasno. Postoje slučajevi u kojima bijela boja može biti upozorenje na infekcije.

Stvaranje bijelog ili drugog plaka na jeziku može biti uzrokovano mnogim stvarima, ali to je inače povezano s našom zubnom higijenom.

Stvari kao što su suha usta, temperatura, pušenje, alkohol, disanje na usta, antibiotici itd. mogu biti uzrok bijelog jezika.

To također može biti znak oslabljenog imuniteta ili nedostatka nekih vitamina i minerala u tijelu. Ako imate druge simptome kao što su bol i osjećaj peckanja, bolje je provjeriti sa svojim liječnikom hoće li vam trebati dodatno liječenje.

Postoje neki trikovi koji vam mogu pomoći da prirodno očistite i dezinficirate jezik. Pomoći će vam da poboljšate zdravlje desni, pa čak i zuba.

Bijeli luk

Nevjerojatno je, zar ne? Uostalom, navikli smo na činjenicu da je bijeli luk uzrok neugodnog zadaha, a ne da je koristan za čišćenje usta. 

Zanemarite prijašnja uvjerenja o bijelom luku i nemojte se bojati jesti ga sirovog, pomoći će vam ubiti bakterije i riješiti se bijelog jezika.

Aloe vera

Aloe ima protuupalna i ljekovita svojstva. Da biste ubili klice na jeziku i desni, možete koristiti proizvode poput paste za zube i vodice za ispiranje usta koji uključuju aloe ili piti sok od aloe vere.

Kuhinjska so

So je jedan od najboljih alata za čišćenje jezika. Abrazivne čestice soli će ukloniti nečistoće i mrtve stanice sa jezika. 

Pospite malo soli na jezik i lagano četkajte četkicom za zube jednu minutu. Zatim isperite usta vodom. Ponovite dva puta dnevno.

Kurkuma

Kurkuma nije samo začin, već i izvrsna alternativa antiseptičkim lijekovima za usta. 

Pomiješajte kurkumu i sok od citrusa dok ne dobijete pastu. Utrljajte pastu na jezik 2 minute, a zatim temeljito isperite toplom vodom.

Četkica za zube

Kako biste uklonili mrtve stanice i bakterije zbog kojih imate bijeli jezik, pokušajte nježno četkati jezik četkicom za zube od baze do vrha jezika. 

Nemojte jako pritiskati i uzmite si vremena, također ne zaboravite oprati jezik dok perete zube, to je jednako važno za zdravlje vaših usta.

Dezinfekcijska vodica 

Bilje ima ljekovita svojstva, poput kamilice, mente i kadulje. Uzmite kašiku suhe kamilice, kašičicu mente i kašičicu kadulje i prelijte je s 4 šoljice proključale vode. 

Pričekajte da se ohladi i procijedite. Zatim dodajte kašičicu soli. Ispirite usta s ovom prirodnom vodicom dva puta dnevno nakon pranja zubi kako biste vidjeli rezultate na svom jeziku.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je sastojak koji ima nevjerojatno puno namjena, od pečenja do zdravlja usta, to je poput čarobnog sastojka. 

Prema nekim istraživanjima soda bikarbona može povećati pH naših usta i jezika, što rezultira smanjenjem broja bakterija. 

Uzmite limunov sok i napravite pastu koju ćete koristiti kao piling za uklanjanje mrtvih stanica i bakterija s jezika.

Koristite strugalicu za jezik

Poput četkice za zube, strugač za jezik se također može koristiti za uklanjanje bakterija baš kao što ih uklanjamo sa zuba četkanjem. Na površini jezika se nakupljaju bakterije i mrtve stanice, pa ih ovom metodom u biti 'skidamo' s jezika.

Ispravan način korištenja je da ga postavimo na sam stražnji dio jezika i povučemo prema vrhu jezika. Isperite strugalicu i ovu metodu čišćenja možete ponoviti više puta.